fredag, september 07, 2007

Tokerier på di.se

I går publicerade di.se en artikel från TT. Höjd elskatt i budgeten – Elen kommer att bli dyrare nästa år. Som plåster på såren följer man idag upp med en ny artikel: Lägre elpris i höst!

Jonas Almquist, Sverige-vd för Bergen Energi (och en gammal bekant) intervjuas. "Mycket talar för att elpriset ska ner ytterligare i höst" (fast det har stigit från 20 till 33 öre/kWh sen i somras).

"Vattenmagasinen är väldigt välfyllda" (fast bara i södra Norge, i Sverige ligger magasinsnivåerna i stort sett på medianvärdet för säsongen).

"De måste köra för fullt, därför har vi det här låga priset" (fast DI publicerade en artikel med rubriken "Billig norsk el når inte fram" för en dryg vecka sedan).

"Ett normalt höstväder betyder mer regn och därmed fortsatt prispressande maxleveranser från vattenkraftverken" (fast man längst ner i artikeln kan läsa att det (helt riktigt) är kolkraften som oftast styr elpriset och att höjd skatt på kärn- och vattenkraft dessutom inte får någon inverkan på elpriset för slutkonsumenten.