lördag, februari 10, 2007

SVT:s rapportering om Vattenfalls vinst

Förra veckan hudflängdes energibolaget Fortum i SvT:s nyhetssändningar efter att ha redovisat en vinst på 13 miljarder kronor. "Trots att resultatet är det bästa i företagets historia är det knappast något företag som blivit så kraftigt kritiserat som just Fortum". Naturligtvis togs optionsprogrammet till ledande befattningshavare upp, men framför allt de höga elpriserna. Upprörda konsumenter nämndes, intervju med upprörd folkvald politiker, en utredning hade föreslagit delning av Fortum för att stävja prismanipulation. Mikael Lilius utfrågades om manipulationen av priset. Se videoklipp.

När Vattenfall en dryg vecka senare redovisade en vinst på nära 20 miljarder var upplägget ett annat. Den stora nyheten i SvT:s nyhetssändningar var att Forsmarks vd hade valt att avgå (det bara råkade bli samma dag som vinsten skulle presenteras). Stort inslag om säkerhetssåpan i Forsmark. Därefter massor med andra nyheter. Så började vi närma oss. Men först ett glädjebudskap: Guld i skidskytte-VM! Därefter till nyheten om Vattenfalls enorma vinst. Rubrik: Regnet fortsätter att pressa elpriset!

Elpriset i Sverige har halverats på ett halvår (trots allt trubbel med kärnkraften!!) och elkonsumenterna kan räkna med ännu lägre priser i år, då kraftiga regn ökat vattentillgången. För att styrka påståenden om att det nu finns ett stort överskott av vatten presenteras en kurva över "den hydrologiska balansen" (faktisk nederbörd i förhållande till normal)



Det stora överskottet har enligt inslaget redan fått effekt. Elpriserna har halverats. Får vi normalt med nederbörd framöver kan priset enligt energimäklaren Jonas Almqvist dessutom sjunka med ytterligare 5-7 öre/kWh! Orsaken skulle enligt Almqvist vara att priset sjunker om färre kolkondenskraftverk behövs. Alla vi andra vet att det räcker med ett sådant verk, för att priset ska ligga på kolkondensnivå!

Enligt Jonas Almquist kommer det sänkta elpriset att betyda en väsentlig lindring av elkostnaden för de svenska elkonsumenterna (brasklapp för alla med bundna avtal).

Och på tal om något helt annat: Vattenfall redovisade idag en vinst på 19,5 miljarder kronor. Men enligt SvT:s reporter Jan Nylander blir det svårt att upprepa dom siffrorna (förra årets vinst var 20,5 miljarder). Vattenfalls vd Lars G Josefsson håller med och är förvånad över den kraftiga omsvängningen som skett när det gäller vattentillgången: –"Det här är väldigt unikt. Vi har inte i vår databank, som sträcker sig mer än 50 år tillbaka i tiden, tidigare sett nåt sånt här". Vattenfalls vd är inte bara Angela Merkels rådgivare i klimatfrågor, han kan också förklara varför priset är så lågt just nu!

Så till verkligheten. Vattnets faktiska påverkan på elbriset beror på hur mycket vatten det finns i kraftverkens vattenmagasin. Den här kurvan (hämtad från Nord Pool) visar den aktuella fyllnadsgraden i Sverige (i stort sett identisk med den nordiska fyllnadsgraden) :




Det myckna regnandet har alltså återfört vattennivåerna till i stort sett de normala!

Se videoklippet: Elpriserna sjönk 50 procent