fredag, augusti 25, 2006

N24 dementerar

Efter de braskande rubrikerna om elmarknaden på N24 får så branschen komma till tals, utan någon som helst kritik. I artiklarna "Kraftjättarna ger svar på tal" och "Nya krafttag ska få elen att räcka" är budskapet att marknaden fungerar och att allt är i sin ordning. Det är torkan och de avstängda kärnkraftverken som driver upp priserna. De höga priserna gör att E.ON av och till kör oljekondenskraftverken i Karlshamn. Underförstått – det är inte starten av oljekondenskraftverket som skapat det höga priset! Hur kan då priset bli så högt? Säg att kolkondens kostar max 25 öre/kWh och utsläppsrätter 15 öre/kWh. Det borde ge ett maxpris på 40 öre/kWh om inte oljekondensen behövs. Men priset ligger på 75, typ.

Det höga elpriset sägs inte drabba industrin som har långa avtal med Vattenfall till en mycket lägre prisnivå. Kan det vara därför som Vattenfall ställer sig positiva till en uppdelning av Nord Pool i två delar? E.ON verkar inte lika positiva. Den troliga förklaringen är att Vattenfall inte längre klarar att underprissätta elen till basindustin på egen hand. Förmodligen är det Vattenfall som ligger bakom förslaget men det presenterades via SCA och Sverker Martin-Löf.

Vi har en latent bristsituation (varför?). Men nu ska kraftfulla program för utbyggnad rädda marknaden. Självklart! När producenterna tillåts manipulera spotpriset och övervältra alla risker på konsumenterna utan att de kan välja, då vågar de göra investeringar. Sedan kan de bedriva utpressning av politikerna. Utan "stabila spelregler för elmarknadens aktörer" kan de hota med att lägga alla investeringsplaner på hyllan.