torsdag, augusti 17, 2006

Elmarknadens logik

Den tidigare monopolregleringen gav intryck av att regionala och lokala elbolag sålde el till kunder i egna regionala och lokala nät. Eftersom elförsäljningen var kopplad till näten gick det inte att byta mellan det som uppfattades som enskilda leverantörer av el. För att avreglera och skapa konkurrens på elmarknaden skulle man därför behöva skilja mellan nätet och leverantörerna.

Logiken är inte helt glasklar. Elnäten utgör ett monopol eftersom el bara kan handlas på elnätet. För att skapa konkurrens måste därför el handlas åtskiljt ifrån elnätet! Konsumenterna ska köpa el genom att teckna avtal med fristående elleverantörer. Men de fristående elleverantörerna är inte anslutna till elnätet. Hur kan de då köpa och sälja fysisk el? Hur kan de för övrigt köpa och sedan sälja en vara som inte kan lagras?! Kan man verkligen handla el genom att teckna ett avtal? Om en konsument tecknar ett avtal men aldrig trycker på strömbrytaren, handlar då konsumenten el? Eller är det möjligen så att elen handlas genom att helt enkelt trycka på strömbrytaren?

Producenterna bara kan sälja eftersom de bara kan producera och mata in el på nätet. Hur i kan de då handla med varandra? Hur fungerar konkurrerensen om de alla säljer el till samma pris - spotpriset? Och vad är det för mening med att välja mellan leverantörer som allesammans "köper" el till samma spotpris? Varför har vi överhuvud taget en spotmarknad när el enligt regelverket kan handlas bilateralt, med avtal? Frågor, frågor frågor....(ref. Killing, Avsked av Olga)