I fredags presenterade Folkpartiet en rapport på två sidor om hur man ska komma tillrätta med elprishöjningarna och de höga elkostnaderna för hushåll och företag. Fp menar att ett stort problem är att socialdemokraterna sedan 1994 tredubblat elskatten för vanliga elköpare. En fråga man ställer sig är hur högt spotpriset idag skulle vara om skatterna inte fanns på den nuvarande marknaden. Den har ju säkerligen dämpat den skenande efterfrågan en hel del. Skulle man kunna gissa på ett spotpris på 500 öre/kWh, för att ta en gammal bekant siffra?
Det är enligt Folkpartiet inte rimligt, som vissa gör, att lägga hela skulden på avregleringen och elbörsen. Ändå finns det enligt rapporten skäl att se över hur elbörsen och elmarknaden fungerar. "Att den långsiktiga marginalkostnaden sätter priset, är rimligt när vi har en väl fungerande konkurrens där investeringar i ny kapacitet kommer till efterhand som efterfrågan ökar". Frågan är – hur skapar marknaden det långsiktiga marginalpriset?!
Det är politiken som är det stora problemet, inte marknaden. Politikerna har hindrat investeringar i ny produktion. Vilka investeringar? I Malmö och Göteborg byggs det och effekten ska höjas i alla kärnkraftverk. Och skulle inte producenterna i högre grad kunnat medverka i bygget av den finska femte reaktorn, eller startat bygget av den sjätte?
I listan över krav som avslutar rapporten kommer en översyn av elbörsen och konkurrensen på sista plats, efter kravet på en tydlig PLAN för hur kapaciteten i det svenska produktionssystemet ska öka snabbt och på sikt. Folkpartiet har rätt. Det stora problemet är politiken.