tisdag, augusti 28, 2007

Akademiskt sagg

OK, el handlas på elnätet och den sammanlagda förbrukningen styr behovet av kraftverk och det aktuella priset på marknaden. Elmarknaden består alltså egentligen bara av ett nät, en vara och ett pris. Och konsumentsidan kan bara minska den sammanlagda förbrukningen och sänka priset på marknaden om de handlar till det aktuella priset.

Ändå publicerade Handelns Utredningsinstitut (HUI) alldeles nyligen en forskarrapport vars syfte verkar vara att visa att avregleringen är lyckad, allt med utgångspunkt från att dagens elmarknad dels ser ut att bestå av en råkraftmarknad och dels av en slutkundsmarknad på vilka man kan inbilla sig att el handlas med avtal och mellan en mängd individuella aktörer. Sen inkränks analysen till den så kallade råkraftmarknaden och huruvida budgivningen mellan "aktörerna" fungerar (se även föregående post: Bevis)

Nåja, elbranschen verkar i alla fall tycka att analysen är en fullträff (den innehåller många komplicerade ekvationer). På tidningen ERA:s sajt redovisas forskarnas slutsats: "den gemensamma nordiska elmarknaden tycks ha bidragit till förbättrad konkurrens". Dessutom med telefon och email till en av forskarna, så att man direkt kan ställa frågor om man möjligen skulle vara osäker.