torsdag, februari 01, 2007

Vad är klimatsmart?

Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson försöker idag knipa poäng genom att en dag innan den presenteras avslöja innehållet i FN:s larmrapport om klimatet på DN Debatt. Budskapet är att regeringen nu måste visa ledarskap och använda vårpropositionen till att införa en klimatpolitik som underlättar för företag och hushåll att agera klimatsmart! Sverige måste också uppträda som ett föregångsland i det internationella klimatarbetet, skriver Axelsson.

Frågan är dock vad som menas med klimatsmart. Man kan tycka att det borde vara att analysera orsakerna till problemet, nämligen att vi inte har en fungerande prisbildning på CO2, el och andra nyttigheter, och sedan rätta till bristerna. Prisbildningen på el är speciellt viktig, annars går det inte att introducera ett pris på CO2.

Fundamentala brister på elmarknaden borde rättas till. Här skulle Sverige verkligen kunna vara ett föregångsland! Då är det lite märligt att Naturskyddsföringen själv har ett mycket långtgående samarbete med kraftindustrin, som SNF själva tjänar pengar på och som skapar ett intryck av att den nuvarande elmarknaden snarast är en förutsättning för en miljövänlig elproduktion!

Hur klimatsmarta är man egentligen på Naturskyddsföreningen?