måndag, februari 12, 2007

SvK hemlighöll prissänkande åtgärder

I SVT:s grovt manipulerade rapportering om Vattenfalls vinst påstod alla medverkande (reportern Jan Nylander, energimäklaren Jonas Almquist och Vattenfalls vd Lars G Josefsson) att det låga elpriset skulle bero på ett stort överskott på vatten. De ljög. Fyllnadsgraden i magasinen är i stort sett normal. Så vad är då förklaringen till att priset kan vara så lågt trots allt trubbel med kärnkraften?! Jo, förklaringen är att det statliga affärsverket Svenska Kraftnät vidtagit omfattande åtgärder som har en starkt prissänkande effekt, men inte berättat det för någon!

Förra veckan stod F1:an och F2:an i Forsmark och R1:an i Ringhals. Likströmskabeln Fennoscan, som till viss del kan ersätta Forsmark var också ur drift pga reparationsarbeten. Samtidigt var det kallt, för att vara växthusvinter. Förra helgen stoppade därför Svenska Kraftnät all export på likströmskablarna till Jylland, Tyskland och Polen. Dessutom ryktas det om att Svenska Kraftnät begärt körning av oljekondenskraftverken i Stenugnsund och Marviken, möjligen också av ytterligare anläggningar under veckan. Motivet sägs vara att åtgärderna behövs för att hantera nätstabiliteten men det skulle också kunna vara för att hantera effektbalansen. Därmed är det Svenska Kraftnät som står för notan medan körningen av de dyra anläggningarna påverkar spotpriset nedåt! Är det därför som Svenska Kraftnät inte tycker att de behöver informera? Med ett lågt spotpris är det samtidigt stopp för prishöjande export på likströmskablarna till områden med högre priser!

Skälen att hänvisa till just nätstabiliteten förstärks av att Ringhals 1 stoppades den 29 januari och att produktionskapaciteten då blev ännu lägre i södra delen av landet. Men inte heller den händelsen är särskilt tydligt redovisad (av Vattenfall), trots man räknat med att stoppet skulle vara i två veckor! Inget pressmeddelande. Bara en notis under aktuellt driftläge: "Ringhals 1 ställdes av 29 januari på grund av problem i en mellankylkrets. Mellankylkretsen har bl a till uppgift att kyla delar av säkerhetsrelaterade system. Orsaken till problemet håller på att undersökas. Anläggningen beräknas vara i drift 12 februari". Vattenfalls årsbokslut presenterades den 8:e.



Den här kurvan visar spotpriset för svenskt prisområde per timme under förra veckan. Enskilda timmar uppkom prisspikar på upp till 136 öre/kWh som väl motsvarar körning av gasturbiner. Lägre prisspikar på kring 60 öre/kWh bör motsvara körning av oljekondens. Kraftbalansen har uppenbarligen varit ansträngd men ändå har priserna tidvis legat på kring 30 öre/kWh, trots normalt med vatten i magasinen, en normalkall vintervecka och avställda kärnkraftverk. Hur, frågar man sig, hade kurvan sett ut om Svenska Kraftnät inte hade vidtagit prissänkande åtgärder? Hade priset legat på 130 istället för kring 30 öre/kWh? Hade SVT:s rapportering om Vattenfalls vinst på nära 20 miljarder kunnat utformas som ett glädjebudskap till Sveriges elkonsumenter?

Mer bakgrund:
Fyra veckors kraftflöden på de nämnda likströmskablarna:
Jylland vecka 3, vecka 4, vecka 5 och vecka 6
Tyskland vecka 3, vecka 4, vecka 5 och vecka 6
Polen vecka 3, vecka 4, vecka 5 och vecka 6
GP-artikel: "Stenugnsund ersätter Forsmark"
Tidigare inlägg: Prisbildningen - ett skämt! och Svensk Energi desinformerar