torsdag, februari 01, 2007

Hundra år av hjärntvätt

Antag att vi har två lokala, från varandra isolerade elnät. I vart och ett av elnäten finns det bara en producent, som försörjer alla konsumenterna i nätet med el. Det ser alltså ut som att elen kan handlas mellan den enskilde producenten och de individuella konsumenterna i det lokala nätet. Vad händer om näten kopplas ihop? Om du tror att konsumenterna i det sammankopplade nätet kan köpa el av två enskilda producenter, då bör du genast anmäla den svenska staten till Europadomstolen för systematisk desinformation och hjärntvätt (se detta inlägg). Du är nämligen drabbad!

I Sverige infördes 1902 en lagstiftning som möjliggjorde just denna hjärntvätt. Dessförinnan var det producenterna som svarade för försäljningen och som tecknade individuella kontrakt med konumenterna. Nu tilldelades emellertid de enskilda näten (som ägdes av de enskilda producenterna) en formellt säljande roll. Simsalabim! Nu gick det bra att koppla ihop näten, och det såg fortfarande ut som att elen handlades individuellt, med kontrakt och mellan enskilda aktörer. Konsumenterna tecknade kontrakt med näten. Tillsammans köpte sedan näten lika mycket el av producenterna som konsumenterna tillsammans kontinuerligt förbrukade.

Vid "avregleringen" 1996 upprepade staten reptricket, fast i en mycket större skala. Nu fanns det uppemot 300 lokala nätbolag (distributörer) och 10 regionala producenter som alla ville uppfattas som enskilda aktörer i den rådande elhandeln. Allt detta fiktivt! Som en följd av 1902 års lagstiftning! Här skulle nu konkurrens skapas, mellan fysiska enskilt handlande aktörer. Men eftersom den tidigare lagstiftningen hade tilldelat näten en säljande roll så blev nu lagstiftaren nödd och tvungen att överföra den säljande rollen till ett helt nyskapat mellanled, "elsäljaren". Elen skulle nu handlas vid sidan av nätet, av de nya fristående elsäljarna! Annars fungerar hjärntvätten precis på samma sätt som 1902, men med en betydligt mer komplicerad och omfattande reglering som grund.

Fysisk el kan fortfarande inte handlas mellan individuella producenter och konsumenter i ett sammankopplat elnät!