torsdag, februari 01, 2007

El och mänskliga rättigheter

Människorättsorganisationen Amnesty International redovisade idag sin årliga undersökning, Amnesty Business Rating, av hur svenska företag hanterar mänskliga rättigheter.

Råvaruindustrin (skog, massa, malm, olja och gas) är den bransch som har lägst nivå på det förebyggande arbetet för mänskliga rättigheter.

Den grupp av mänskliga rättigheter som kallas medborgerliga och politiska innefattar ett skydd mot ingrepp av olika slag från statsmakternas sida samt skydd mot maktmissbruk eller godtycke vid myndighetsutövning.

Konventionerna om de mänkliga rättigheterna innehåller bestämmelser som gör det möjligt för stater att under vissa förutsättningar och på vissa villkor inskränka den enskildes rätt att utöva eller åtnjuta rättigheterna. Det gäller till exempel de olika opinionsfriheterna (tanke-, samvets-, yttrande-, åsikts-, förenings- och församlingsfrihet). Vissa rättigheter får dock aldrig inskränkas. Exempelvis får medborgerliga och politiska rättigheter och enligt Europakonventionen aldrig inskränka individens skydd mot att utsättas för tortyr.

Om man även tar med kraftindustrin och staten i bedömningen, och låter hjärntvätt ingå i begreppet tortyr, var hamnar vi då på en skala?