torsdag, januari 18, 2007

UD & Global 25

För tre år sedan tog Sverige och Frankrike initiativ till att bilda en en internationell arbetsgrupp för gemensamma nyttigheter. Gruppen har identifierat sex ödesfrågor:
  • Förhindra uppkomst och spridning av smittsamma sjukdomar: Hjälpa länder genom att stärka deras kontrollsystem. Bekämpas genom varningssystem för epidemier, vaccination och forskning.
  • Tackla klimatförändringar: Förhindra luftföroreningar, investera i ren teknologi och hjälpa till att anpassa till nya förhållanden. Minska växthuseffekten genom skatt på koldioxidutsläpp.
  • Öka den internationella finansiella stabiliteten: Ekonomisk oro har en tendens att sprida sig över landsgränserna. Detta kan förhindras genom att förebygga kriser och förhindra pengatvätt och förstärka den internationella valutafonden, IMF.
  • Förstärka det internationella handelssystemet: Ta bort handelshinder mellan stater. Framför allt måste handelshinder mot utvecklingsländer måste bort för att förbättra deras infrastruktur och utveckla deras exportkapacitet.
  • Åstadkomma fred och säkerhet: Förhindra spridningen av kärnvapen och bekämpa internationell terrorism.
  • Sprida och skapa kunskap: Insatser krävs särskilt i utvecklingsländerna. Underlätta utbytet av forskning och teknologi.
Ett konkret förslag från gruppen, som lades fram vid ett seminarium på UD i går, är att skapa ett helt nytt internationellt ledarskapsforum - Global 25, där stats- och regeringschefer från både världens industri- och utvecklingsländer snabbare och mer effektivt ska kunna samarbeta om hot som påverkar världens länder.

Det hela verkar väldigt bra men enligt SvTs reportage är den nuvarande regeringen måttligt intresserad. Detta framgår dock bara om man tittar till slutet i videoklippet. Icke att förvånas över med tanke på Sveriges nuvarande agenda. Artikel och videoklipp.